اگر قصد انجام پروژههای چوبی را داشته باشید، مسلماً یکی از ابزارهای ضروری شما،رنده برقی نجاری خواهد بود. این دستگاه برای شکلدادن و صافکردن سطوح چوبی استفاده میشود و کاربرد زیادی در صیقل دادن به سازهها و هموارکردن الوارهای چوبی دارد.
آشنایی با قطعات و اجزای این دستگاه کاربردی، نقش زیادی در استفاده بهتر و بهینه از آن را خواهد داشت. با آشنایی اجزای رندهبرقی میتوانید بهراحتی دستگاه را تعمیر کرده و یا در صورت نیاز، قطعهای خاص را عوض کنید. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم به بررسی اجزا رندهبرقی و همچنین کاربردهای آن بپردازیم. اگر قصد خرید بهترین برندهای موجود در این زمینه را دارید، میتوانید با مراجعه به صفحه فروشگاه لیا ابزار، محصول خود را با بهترین کیفیت و قیمت، انتخاب و خریداری نمایید.
آشنایی با اجزا رنده برقی نجاری
عملکرد و قدرت یک رندهبرقی، به قطعات و اجزای آن بستگی دارد. این ابزار الکتریکی شامل چندین بخش مهم است که مستقیماً روی عملکرد دستگاه تأثیر میگذارند. این قطعات معمولاً شامل دسته، تیغه، کلید روشن و خاموش، تسمه و گونیا میشوند. بااینحال قطعات دیگری نیز مانند محفظه گردوغبار یا سوئیچ ایمنی نیز در برخی ابزارهای پیشرفته وجود دارد که باعث کارایی بیشتر آنها میشود. در ادامه مهمترین اجزای رنده نجاری برقی را معرفی میکنیم.
دسته رندهبرقی
از اصلیترین قطعات رنده نجاری، دسته آن است که نقش مهمی در کنترل و پایداری آن هنگام کارکردن دارد. دسته رندهبرقی معمولاً از مواد باکیفیت و بادوامی مانند پلاستیک درجه یک ساخته میشود که راحتی استفاده را برای کاربر فراهم کند. همچنین نحوه طراحی دسته نیز نقش مهمی در میزان خستگی کاربر هنگام کار با رندهبرقی چوب دارد. دستههایی که با ارگونومی صحیح طراحی شده باشند، در صورت استفاده طولانیمدت فشاری زیادی را مچ و عضلات دست وارد نمیکنند. همچنین برخی دستهها ممکن است با فناوری دسته ضد ارتعاش ساخته شوند که راحتی و کنترل بیشتری را برای استفاده فراهم میکنند.
تیغه رندهبرقی
مهمترین قطعه هر رنده برقی نجاری، تیغه آن است که وظیفه بریدن چوب، حذف مواد اضافی و ایجاد سطحی صاف را برعهده دارد. تیغه رندهبرقی چوب معمولاً از جنس فولاد یا کاربید با سرعت بالا ساخته میشود تا علاوه بر افزایش کارایی دستگاه، طول عمر و دوام آن را نیز به همراه داشته باشد. یک سمت این تیغه دارای برش بسیار تیزی است که بهصورت مستقیم با سطح کار برخورد میکند و باعث ایجاد برشهای تیز و دقیق میشود.
یکی از جنبههای مهم تیغه رندهی برقی، قابلیت تنظیم آن است. بیشتر دستگاهها از قابلیت تنظیم تیغه برخوردارند که باعث کنترل بهتر میزان برش و تعیین راحتتر ضخامت سطح کار میشود. ازآنجاییکه تیغه رندهی برقی نجاری عملاً مهمترین قطعه آن محسوب میشد، نگهداری صحیح از آن مانند تمیزکاری روغنکاری منظم ضروری خواهد بود. همچنین این تیغه پس از مدتی استفاده، ممکن است کند شود یا با کاهش کارایی مواجه شود؛ به همین دلیل تعویض بهموقع آن نیز اهمیت بالایی دارد.
کلید خاموش و روشنشدن رندهبرقی
از دیگر قطعاتی که انواع رندهبرقی چوبی از آن بهرهمند هستند، کلید خاموش و روشن دستگاه است که باعث میشود بهراحتی دستگاه را به منبع برق متصل یا از آن قطع کرد. این کلید علاوه بر روشن و خاموشکردن دستگاه، باعث افزایش ایمنی هنگام استفاده از آن نیز میشود.
تمامی ابزارهای الکتریکی نجاری در صورت عدم استفاده صحیح، میتوانند خطرناک باشند. دکمه روشن و خاموش در این ابزارآلات بهراحتی به کاربران این امکان را میدهد که بهسرعت، برق را در مواقع اضطراری یا ایجاد حادثه قطع کنند. این کلید منجر به توقف سریع تیغه میشود و از بروز صدمات احتمالی جلوگیری میکند.
تسمه رندهبرقی
یکی از قطعات داخلی رنده برقی نجاری، تسمه آن است که باعث حرکت صحیح تیغه میشود. تسمه وظیفه انتقال نیرو از موتور به تیغه برش را بر عهده دارد. این قطعه با اتصالدادن موتور به سر کاتر، چرخش صاف و عملکرد ثابت رندهبرقی را امکانپذیر میکند. بدون تسمه، این دستگاه عملاً بدون استفاده خواهد شد و هنگام روشنشدن، تیغه حرکتی نخواهد کرد.
کیفیت این قطعه بهصورت مستقیم، روی عملکرد رندهبرقی نقش دارد. تمامی تسمههایی که برای انواع رندهبرقی صنعتی یا معمولی استفاده میشوند، پس از مدتی دچار پارگی و سایش خواهند شد. استفاده از تسمهای که با مواد باکیفیت و بادوام ساخته شده باشد و از طرفی نیز باعث انتقال صحیح و یکنواخت نیرو شود، لغزش دستگاه را به حداقل رسانده و دقت و کارایی آن را افزایش میدهند.
گونیا رندهبرقی
آخرین قطعهای که قصد معرفی آن را داریم، گونیا است که عمق و میزان دقت برش را هنگام کارکردن دستگاه تعیین میکند. گونیای ارهبرقی بهراحتی قابلتنظیم است. این ویژگی به کاربر اجازه میدهد تا عمق موردنیاز خود برای برش را تنظیم کرده و ناهمواریهای مختلف را بهراحتی برطرف کند. استفاده از گونیا برای پروژههایی که نیاز بهدقت بالایی در زاویهبندی و عمق برش دارند، کاملاً الزامی است.
موارد قابلاستفاده از رندهبرقی
رنده برقی نجاری یکی از ابزارآلات همهکاره است که امکان استفاده در بخشهای مختلفی را دارد. یکی از کاربردهای اصلی رندهبرقی، حذف مواد اضافی از تختهها یا الوارهای چوبی است. این دستگاه به دلیل ایجاد ضخامت یکسان و دقیق، برای ساخت الوارهای چوبی یا تختههایی که در اکثر پروژههای چوبی مورداستفاده قرار میگیرند، کاربرد دارد.
علاوه بر ساخت تختههای چوبی، استفاده از رندهی برقی برای صیقلدادن سازههای چوبی نیز میتواند کاربردی باشد. این ابزارآلات را میتوان پس از کاملشدن سازه، برای پخ زدن لبهها، پولیش زنی و سنبادهزنی استفاده کرد. همچنین استفاده از رندهبرقی برای تعمیر و ساخت دربهای چوبی نیز میتواند مفید باشد.
نحوه استفاده از رندهبرقی
آشنایی با روش استفاده از رنده برقی نجاری، اهمیت بسیار بالایی دارد؛ بهخصوص برای افرادی که تاکنون با این دستگاه کار نکردهاند. عدم رعایت برخی نکات هنگام استفاده از این ابزار، میتواند کیفیت کار و ایمنی کاربر را تا حد زیادی کاهش دهد. با طیکردن مراحل زیر، میتوانید استفاده صحیحی از این ابزار پرکاربرد داشته باشید.
1. قبل از کار با رنده برقی نجاری، استفاده از تجهیزات ایمنی مناسب مانند عینک ایمنی و محافظ گوش بسیار مهم است. این کار از چشمان شما در برابر قطعات پرتاب شده محافظت میکند و از آسیب به پرده گوش به دلیل صدای بلند تولید شده توسط دستگاه، جلوگیری خواهد کرد.
2. مرحله بعد، ثابتکردن قطعه کار روی پایه است. برای جلوگیری از عدم حرکت قطعه کار، آن را باید با استفاده از گیرههای مخصوص به شکلی ثابت، روی میز کار محکم کنید.
3. در قدم بعدی، عمق برش را توسط دستگاه تنظیم کنید. این کار را میتوان با استفاده از پیچهای تنظیم تعبیه شده انجام داد.
4. پس از تنظیم عمق برش، لبه جلویی رندهبرقی را در نزدیکی قطعه کار قرار دهید. تاحدامکان سعی کنید که دستگاه با خود قطعه، تماسی نداشته باشد.
5. با استفاده از کلید خاموش و روشن، دستگاه را روشن کرده و آن را بهصورت یکنواخت و صاف، روی قطعه حرکت دهید. اعمال فشار زیاد یا حرکت خیلی سریع میتواند منجر به ایجاد سطوح ناهموار شود؛ به همین دلیل سعی کنید با استفاده از دستههای تعبیه شده، فشاری ثابت و یکنواخت در طول مسیر برش داشته باشید.
6. علاوه بر این، همیشه به محیط اطراف خود توجه کنید و دستان خود را از ناحیه برش دور نگه دارید. هرگز سعی نکنید تراشهها را بردارید یا تنظیمات را درحالیکه رنده برقی نجاری هنوز در حال کار است، تغییر دهید. انجام این موارد میتواند خطرات جبرانناپذیری را به همراه داشته باشد.
7. هنگامی که به انتهای برش نزدیک میشوید، فشار را روی دسته عقبی رنده اعمال کنید تا چوبهای برش داده شده، از سمت جلو خارج شوند. پس از اتمام کار نیز با استفاده از یک برس یا جاروبرقی، خردههای چوب یا زبالههای باقیمانده را تمیز کنید.
توان و ظرفیت رندهبرقی
قدرت و نیروی لازم برای چرخش تیغه رندهبرقی، توسط موتور دستگاه فراهم میشود و این قطعه، به طور مستقیم روی کارایی و اثربخشی این ابزار نقش دارد. مواردی که باعث تشخیص عملکرد موتور رندهی برقی میشوند، توان و ظرفیت آن هستند. توان و ظرفیت بالاتر رندههای برقی، باعث چرخش سریعتر تیغه و قدرت برش بیشتر دستگاه میشوند. برای مثال رندهبرقیهای صنعتی که از توان بالایی حدود 2000 تا 2100 وات بهرهمند هستند، سرعت و قدرت برش بسیار بالایی را فراهم میکنند که باعث عملکرد بسیار بالای دستگاه میشود.
از طرفی دیگر انواع رندهبرقیهای معمولی که برای کارگاهها یا استفادههای خانگی مورداستفاده قرار میگیرند، توانی حدود 600 تا 650 وات دارند و سرعت چرخش و قدرت برشی بهمراتب پایین را فراهم میکنند. به همین دلیل توان و ظرفیت رندهبرقی، باید باتوجهبه نوع کاربرد دستگاه تعیین شود.
عمق کار رندهبرقی
از دیگر مواردی که روی عملکردرنده برقی نجاری نقش دارد، عمق برش در آنهاست. میزان عمق برش رندهبرقی در دستگاههای مختلف متفاوت است؛ برای مثال حداکثر عمق برش در رندههای معمولی حدود 3 میلیمتر و در رندههای کارگاهی صنعتی، حدود 5 تا 7 میلیمتر است. بااینوجود بیشتر ابزارآلات موجود در این زمینه قابلیت تنظیم عمق برش را دارند و از این طریق، باعث ایجاد سطوح صاف و صیقلیتر روی قطعه کار میشوند.
نکات ایمنی در کار با رندهبرقی
همانطور که گفته شد، تمامی ابزارآلات نجاری به دلیل برخورداری از تیغههای مختلف، میتوانند خطرات جدی را برای کاربر به همراه داشته باشند. برای کاهشدادن بروز این خطرات، رعایت برخی نکات ایمنی هنگام استفاده از رندهبرقی الزامی است که در ادامه به برخی از آنها میپردازیم.
• استفاده از عینک ایمنی، دستکش و محافظ گوش
• بررسی قطعات رندهبرقی نظیر تیغه، سیم اتصال و… قبل از استفاده
• استفاده از محافظ برق قوی برای دستگاه
• محکم کردن تیغه کار قبل از برش
• نگهداشتن دستها روی دسته تعبیه شده برای کنترل بهتر رندهبرقی
• عدم اعمال فشار بیش از حد روی دستگاه هنگام برش
• عدم برشدادن سطوح خیس
• از برق کشیدن دستگاه پس از اتمام کار
ابزار موردنیاز برای استفاده از رندهبرقی
هنگام کار با انواع رنده برقی نجاری، استفاده از برخی ابزار و وسایل برای بهبود عملکرد دستگاه و همچنین افزایش ایمنی، میتواند مناسب باشد. در لیست زیر میتوانید چند مورد از ابزارآلات موردنیاز برای استفاده حرفهای از رندهبرقی را مشاهده میکنید.
• محافظ گوش
• عینک ایمنی
• دستکش
• لباس کار اندازه
• ماسک
• گیره برای محکم کردن چوب رندهبرقی
• تیغههای اضافی
جمعبندی
رندهبرقی یکی از کاربردیترین و ضروریترین ابزارآلات برش چوب است که برای صیقلدادن، پخ زدن لبهها، سنبادهزنی و ایجاد سطوح هموار روی چوب استفاده می شود. برای کار با این دستگاه به شکلی صحیح و اصولی، نیاز است که با برخی نکات استفاده و همچنین قطعات اصلی آن آشنا بود. در این مقاله سعی کردیم به بررسی این موارد و همچنین معرفی چند ابزار ضروری برای کارکرد بهتر رندهبرقی بپردازیم. درصورتیکه قصد خرید رنده برقی نجاری را دارید، کافی است فروشگاه لیا ابزار را انتخاب نمایید و از محصولاتی با قیمت مناسب و کیفیت عالی، استفاده کنید.
سؤالات متداول
هر چند وقت تیغه رنده برقی را تعویض کنیم؟
تعویض تیغه رندهبرقی برای چوب بستگی به میزان استفاده از دستگاه، نحوه نگهداری و همچنین کیفیت و دوام تیغه دارد. هرگاه که احساس کردید تیغه کارایی قبل را ندارد و یا کدرشدن آن را مشاهده نمودید، باید اقدام به تعویض آن نمایید.
آیا تیغهی رنده برقی قابل تیز شدن است؟
بله. با استفاده از روشهای نگهداری صحیح و همچنین برخی ابزارآلات میتوان تیغههای رندهبرقی را تیز کرد. بااینحال این روش برای تیغههای زیاد کارکرده جواب نخواهد داد و تنها راهحل، تعویض آنها خواهد بود.
ابعاد رنده برقیها با هم متفاوتاند؟
بله. انواع رنده برقی نجاری باتوجهبه نوع استفاده و کارایی که دارند، دارای اندازههای متفاوت هستند. رندههای صنعتی معمولاً نسبت به رندههای معمولیتر، اندازه بزرگتری دارند.